Top 10 actori de Oscar ai ultimului deceniu

În ultimul deceniu, premiile Oscar au recunoscut și celebrat unele dintre cele mai impresionante performanțe actoricești. Acești actori nu doar că au adus personaje memorabile pe marele ecran, dar au redefinit standardele de excelență în cinematografie. De la roluri dramatice complexe la interpretări transformatoare, acești actori au lăsat o amprentă de neșters în istoria filmului. Iată o listă cu top 10 actori de Oscar ai ultimului deceniu, ale căror performanțe merită toată admirația noastră.

1. Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 2020 pentru rolul său din „Joker”. Interpretarea sa intensă și profundă a lui Arthur Fleck, un om izolat care se transformă în notoriul Joker, a fost aplaudată de critici și public deopotrivă. Phoenix a adus o nouă dimensiune acestui personaj iconic, capturând complexitatea și tragedia existenței sale.

2. Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio a câștigat în sfârșit Oscarul pentru cel mai bun actor în 2016 pentru rolul său din „The Revenant”. După numeroase nominalizări, DiCaprio a impresionat cu o performanță viscerală și dedicată, interpretându-l pe Hugh Glass, un explorator din secolul al XIX-lea care luptă pentru supraviețuire în sălbăticie după ce este atacat de un urs. Efortul său fizic și emoțional în acest rol a fost recunoscut și apreciat.

3. Gary Oldman

Gary Oldman a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 2018 pentru interpretarea lui Winston Churchill în „Darkest Hour”. Transformarea sa fizică și vocală în acest rol a fost remarcabilă, aducând la viață un lider iconic într-un moment crucial al istoriei. Oldman a reușit să capteze esența și complexitatea lui Churchill, oferind o performanță memorabilă.

4. Matthew McConaughey

Matthew McConaughey a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 2014 pentru rolul său din „Dallas Buyers Club”. Interpretarea sa a lui Ron Woodroof, un cowboy texan diagnosticat cu SIDA, a fost profund emoționantă și transformatoare. McConaughey a slăbit considerabil pentru rol și a adus o autenticitate și o intensitate de neegalat, contribuind la un moment de cotitură în cariera sa.

5. Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 2013 pentru interpretarea sa din „Lincoln”. Day-Lewis este cunoscut pentru abordarea sa metodică și dedicată în interpretarea rolurilor, iar portretizarea lui Abraham Lincoln nu a fost o excepție. Performanța sa a fost lăudată pentru fidelitatea istorică și profunzimea emoțională, consolidându-i statutul de unul dintre cei mai mari actori ai generației sale.

6. Eddie Redmayne

Eddie Redmayne a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 2015 pentru rolul său din „The Theory of Everything”. Redmayne a interpretat-o pe Stephen Hawking, celebrul fizician teoretician, oferind o performanță captivantă și emoționantă. Transformarea sa fizică și abilitatea de a capta spiritul și inteligența lui Hawking au fost esențiale pentru succesul acestui film.

7. Rami Malek

Rami Malek a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 2019 pentru interpretarea sa din „Bohemian Rhapsody”. Malek l-a portretizat pe Freddie Mercury, solistul legendarei trupe Queen, reușind să captureze nu doar aspectul fizic și gesturile, dar și complexitatea emoțională a acestui artist iconic. Performanța sa a fost aclamată și a adus un omagiu adecvat vieții și carierei lui Mercury.

8. Brie Larson

Brie Larson a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în 2016 pentru rolul său din „Room”. Larson a interpretat-o pe Ma, o mamă care încearcă să-și protejeze fiul în timp ce sunt ținuți captivi într-o cameră mică. Performanța sa intensă și emoționantă a fost lăudată pentru profunzimea și autenticitatea sa, aducând o poveste de supraviețuire și reziliență la viață.

9. Frances McDormand

Frances McDormand a câștigat două premii Oscar în ultimul deceniu, pentru rolurile sale din „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (2018) și „Nomadland” (2021). McDormand este cunoscută pentru abilitatea sa de a interpreta personaje puternice și complexe. În ambele roluri, a adus o autenticitate și o intensitate care au captivat publicul și criticii deopotrivă.

10. Mahershala Ali

Mahershala Ali a câștigat două premii Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru „Moonlight” (2017) și „Green Book” (2019). Ali a demonstrat o versatilitate impresionantă și o abilitate de a aduce profunzime și nuanțe personajelor sale. Performanțele sale au fost recunoscute pentru sensibilitatea și autenticitatea lor, contribuind semnificativ la succesul acestor filme.

Acești actori au redefinit standardele de excelență în cinematografie în ultimul deceniu, aducând pe ecran personaje complexe și captivante. Fiecare dintre ei a demonstrat nu doar talent, ci și o dedicare excepțională pentru arta actoriei, oferindu-ne performanțe memorabile care vor rămâne în istoria filmului.

Recommended For You

About the Author: daniel